Polonia și Ungaria nu sunt de acord cu introducerea unor clauze de condiționare a accesului la fondurile europene de respectarea normelor statului de drept.
În acest context, autoritățile de la Varșovia au amenințat cu blocarea bugetului UE și a planului de relansare economică post-pandemie, potrivit MEDIAFAX.
„Credem că o astfel de abordare este total incompatibilă cu tratatele Uniunii Europene”, a declarat Elzbieta Witek, preşedintele Camerei inferioare a Parlamentului de la Varşovia, după întrevederea cu Laszlo Kover, preşedintele Parlamentului de la Budapesta.
De asemenea, Jaroslaw Kaczynski, vicepremierul Poloniei și liderul Partidului Lege și Justiție (PiS), aflat la guvernare, a avertizat că ar putea bloca adoptarea bugetului multianual european și a Fondului de relansare economică.
„Va exista un veto. Dacă ameninţările şi şantajul continuă, vom apăra interesele vitale ale Poloniei”, a afirmat Jaroslaw Kaczynski.
După summitul UE din iulie, Parlamentul European a salutat acordul privind viitorul buget comunitar şi privind Fondul de relansare economică, dar a semnalat că nu acceptă unele reduceri bugetare şi nici relaxarea condiţiilor privind respectarea normelor statului de drept.
Germania, care deține Președinția rotativă a Consiliului UE, a prezentat un mecanism prin care accesarea fondurilor europene, inclusiv a bugetului de relansare economică post-pandemie, să fie condiționată de respectarea principiilor statului de drept.
Propunerea a fost acceptată în principiu de Consiliul European, care a evitat însă detalierea sistemului, pentru ca planul să nu fie blocat de Ungaria și Polonia, țări acuzate de subminarea independenței justiției și de acțiuni împotriva presei și ONG-urilor.
Recent, președintele Franței, Emmanuel Macron, a pledat pentru continuarea discuţiilor cu Parlamentul European pentru crearea unui mecanism al Uniunii Europene de condiţionare a accesului la fonduri de situaţia statului de drept, liderul de la Paris subliniind că tema este tratată cu seriozitate.
„Avem un text care a fost discutat în iulie şi care era foarte clar referitor la acest aspect, trebuie să continuăm să lucrăm la acest proiect cu Parlamentul UE. Este o problemă pe care o tratăm serios”, a spus Macron.
Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a declarat că vrea menţinerea acordului din iulie. Acesta susține că Polonia nu va permite „aplicarea arbitrară a diverselor cauze” doar pentru că „Guvernul nostru nu este plăcut”.
La rândul său, Ungaria consideră „inacceptabilă” propunerea Germaniei, a declarat Judit Varga, ministrul ungar al Justiției, calificând-o drept „un act de șantaj”.
Anterior, premierul Viktor Orban a avertizat că ar putea bloca decizia de implementare a unui mecanism de sancţionare în cazul în care nu este menţinut acordul summitului UE din iulie.